Общо 350 студенти ще приеме в първия си випуск университета в Перник
Общо 350 студенти ще приеме в първия си випуск университета в Перник / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

Общо 350 студенти ще приеме в първия си випуск Европейският политехнически университет в Перник. Това съобщи пред журналисти народният представител Ирена Соколова.

Кандидати има от Македония, Казахстан и Латвия, постигната е договореност с правителството на Виетнам. Двама българи - университетски преподаватели в американския щат Кентъки, са изявили желание да продължат реализацията си в новото висше училище в Перник, посочи Соколова. По думите й научни работници и специалисти, които досега не са се занимавали с учебна дейност, изразили готови да изоставят досегашната си работа и да станат преподаватели в университета.

Таксата от 3000 евро е за обучение първоначална, по-нататък тя ще зависи от успеха на студента, допълни Соколова. При успех „Много добър" или „Отличен" студентът ще бъде освободен от такса, при успех между „Добър" и „Много добър" ще бъде наполовина, а между „Добър" и „Среден" ще бъде намалена с една четвърт, уточнява БТА. Учебният корпус ще бъде разположен на последните два етажа в бизнес комплекс „Елена". Общежитията все още се ремонтират. Ръководството на университета е наело нова кооперация в центъра на града, в която ще бъдат настанени първите студенти.

Европейският политехнически университет ще отвори врати на 1 октомври.