Община Пловдив приема 80 стажанти от европейски колеж
Община Пловдив приема 80 стажанти от европейски колеж / netinfo
Европейският колеж по икономика и управление започна да изпълнява съвместен проект с Община Пловдив за обучение на 80 студенти от специалностите „Публична администрация” и „Бизнес администрация”. Той се финансира от Европейския съюз по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси” и е за срок от 1 година, съобщиха от висшето училище. Целта на проекта е да се укрепят връзките между висшето образование и местната администрация в качеството й на бъдещ работодател.

Първият модул „Обучение на място” започва утре в Регионалния исторически музей в Пловдив и ще бъде открит от директора на ЕКИУ проф. д-р Мариана Михайлова и кмета на града Славчо Атанасов. Поканени са и главният секретар на общината Петя Дойчинова, заместник-кметът с ресор „Образование и наука, култура и туризъм, спорт и младежки дейности” Георги Шопов, председателят на Общинския съвет Илко Илиев, както и кметовете на шестте пловдивски района.

Общата стойност на проекта по Оперативната програма на ЕС е 64 000 лева. По него 80 редовни студенти от Колежа ще работят 1 месец в общинската администрация на Пловдив, като за всеки ден стаж ще получават стипендия от 15 лева. За практическото им обучение са определени пет преподаватели от висшето училище и 15 наставници от местната администрация. Те са изработили с всеки студент индивидуален план за стажа – обучение на място в сградата на кметството, запознаване с етичния кодекс на местната администрация, поставяне на задачи и разрешаване на конкретни управленски казуси. Стажантите са разпределени в девет дирекции и отдели на Общината за административно обслужване на гражданите и започват работа през този месец.

Програмата на стажа съчетава графика на учебните занятия в Колежа и работното време на общинските служби, подчертаха от висшето училище. Обучението на място ще се провежда до февруари, като освен в сградата на кметството, бъдещите висшисти ще работят и в администрацията на шестте пловдивски района.

Специална комисия от преподаватели и експерти в областта на мениджмънта, правото, социологията и организационното поведение ще анкетира граждани и участници в проекта, за да изберат „най-перспективен млад общински служител” и „най-добър наставник на млади служители”. Призовете ще бъдат връчени в края на проекта от кмета на Пловдив. Тогава ще бъде изработен и наръчник на стажанта-общински служител.