Обявяват каква е профилактиката на астмата сред деца
Обявяват каква е профилактиката на астмата сред деца / cнимкa: Sofia Photo Agency

Асоциацията на българите, боледуващи от астма, ще обяви днес резултатите от приключилата за тази година програма "Профилактика на болестите на дихателната система с алергична етиология – астма и алергичен ринит при деца от 3 до 6-годишна възраст и посещаващи детските заведения". Това съобщиха от асоциацията. Програмата се реализира за трети път в различни детски градини.

Над 400 000 са болните от астма в България, а броят на децата непрекъснато расте. Около 20 на сто от пациентите, страдащи от астма, се лекуват редовно и постигат контрол на заболяването. Повече от 300 млн. души в света са болни от астма, съобщават още от асоциацията.

Близо 23 процента от населението в Европа страда от алергичен ринит, въпреки че почти 1/3 от пациентите не знаят, за наличието на заболяването си. Около 45 на сто от хората с алергичен ринит вярват, че техните симптоми са безобидни, не се консултират с лекар и поради това не са диагностицирани.

Половината от диагностицираните не предприемат никакво лечение за заболяването си и само 30 на сто от хората с алергичен ринит се лекуват. През последните 25 години процентът на страдащите от алергичен ринит се е утроил, добавиха от асоциацията.