Обновяват списъка с недвижимите културни ценности в Пернишко
Обновяват списъка с недвижимите културни ценности в Пернишко / bg.wikipedia.org

Списъкът с обектите недвижими културни ценности с регионално и национално значение ще бъде обновен по инициатива на областната управа в Перник.

Целта е в регистъра да бъдат вписани и нови обекти за опазването и съхранението им, съобщи заместник- областният управител Илинка Никифорова.

Предстои да се направи преглед на всички обекти, които са паметници на културата и архитектурата с национално и местно значение, обясни тя. Причина за предприетите мерки е лошото състояние на някои от обектите. На общинските администрации е препоръчано да предложат и нови старини, които да получат статут на културни ценности.

В Пернишко има природни феномени като Трънското ждрело на река Ерма и най-дългата в страната пещера "Духлата". Паметник с национално значение е църквата "Св. Йоан Богослов" от XI в. в Земенския манастир, храм-кладенецът над село Гърло от XII в. пр.Хр. - късната Бронзова епоха, за който въпреки уникалността му не се полагат грижи.

В регистъра са и множество Средновековни черкви. Общо на територията на община Перник има 25 църкви, които са художествени недвижими културни ценности с национално значение, 10 са историческите ценности, свързани с исторически събития и личности и по 38 са архитектурно-строителните и археологически обекти.