Обновени детски кухни в София от есента
Обновени детски кухни в София от есента / cнимкa: Sofia Photo Agency

До края на август ще бъдат ремонтирани столичните детски кухни, съобщиха от пресцентъра на Столичната община. За основен ремонт и оборудване на съществуващите детски кухни и за разкриване на нови кухни в общинския бюджет за тази година са предвидени 1,5 млн. лева. Заведенията ще заработят отново през септември.

На територията на Столичната община работят три комплекса по детско хранене и четири самостоятелни детски кухни с общ капацитет 3670 абоната на ден, както и 54 раздавателни пункта. Към 18 от детските ясли има разкрити детски кухни за малчугани, отглеждани в домашна обстановка, с капацитет 850 абоната дневно, а към четири от ОДЗ-та – детски кухни с капацитет около 200 абоната дневно.

Предстои разкриването на раздавателен пункт към комплекса по детско хранене с банка за майчина кърма в Банкя. Нова самостоятелна детска кухня ще има и в сградата на детска ясла № 22 в район "Студентски" от есента.

В комплекса за детско хранене в район "Витоша" се приготвя диетична храна за деца, страдащи от алергия към белтъците на кравето мляко и алергия към телешко месо и някои зеленчуци и плодове. При необходимост комплексът предоставя храна по индивидуална диета, изготвена по предписание на лекуващия лекар.

Детските кухни приготвят три ястия – супа, второ ястие и десерт. За осигуряване на рационално хранене на децата дневно е необходим продуктов набор от хранителни продукти, чиято стойността варира през различните месеци и в различните кухни, и е средно между 1,15 лева и 1,25 лева на ден за абонат. Родителите заплащат дневна такса в размер на 1 лев. Разликата до стойността на средно дневния продуктов набор се дотира от Столичната община.