/ Съюз на артистите в България
Съюзът на артистите в България обяви номинациите за Националните награди „ИКАР – 2022” на официална пресконференция с участието на зам.-министъра на културата Весела Кондакова.

„Знаем, че наградите са много важни, защото изострят вниманието на хората. Мога да пожелая успех и вдъхновена игра на всички при нарастващото напрежение от обявяването на номинациите, до връчването на наградите. Поздравления за всички номинирани, това е голям успех!“, сподели Кондакова.

Председателя на САБ, Христо Мутафчиев пожела на добър час на всички, които ще се борят за престижното отличие и коментира нестандартната визия на тазгодишното издание на Националните награди „ИКАР – 2022” с думите: „Опитваме се да бъдем съпричастни с всичко, което се случва в света“.

Председателят на Съюза обяви и трите специални отличия. Наградата за изключителен принос в областта на музиката е за певицата Мими Николова, за чест и достойнство – за актьора Симеон Алексиев от Пловдивския театър, а за изключителен принос в областта на българския театър - за режисьора Асен Шопов.

Представители на комисията, определила номинациите за най-добри постижения в областта на драматичния театър, бяха театроведът доц. д-р Румяна Николова, режисьорът Василена Радева и актьорът Боян Арсов. Представител на комисията, която определя номинираните за най-добри постижения в областта на кукленото изкуство, беше актьорът Румен Угрински.

Тази година публиката ще има възможност да подкрепи своя фаворит, като гласува в анкетата на сайта на САБ до 27 март.

Официалната 48-а церемония по връчването на наградите е планирана за 27 март и ще се проведе в Народния театър „Иван Вазов“. Както всяка година събитието ще се излъчи от Българската национална телевизия.

По традиция престижните отличия в областта на сценичните изкуства се присъждат от 1974 година в Световния ден на театъра – 27 март. Всички номинирани спектакли ще бъдат представени в рамките на ХVІІ издание на Софийския театрален салон, който по традиция е част от Календара на културните събития на Столичната община, както и от Националния културен календар.

Имената на всички номинирани спектакли и артисти са публикувани в сайта на Съюза на артистите в България.