Обединяват делата срещу авторите, отрекли Баташкото клане
Обединяват делата срещу авторите, отрекли Баташкото клане / netinfo

Ще съдя за обида двамата автори на българо-немския проект, който отрича Баташкото клане, не е изключено да обединим нашето дело с това, което обяви, че ще заведе от свое име Божидар Димитров, директорът на Националния исторически музей. Това каза пред Дарик кметът на Батак Петър Паунов след кратката му среща с Божидар Димитров. Двамата не са успели да обсъдят подробностите по бъдещите си действия, но това предстои.

Кметът на Батак ще ползва услугите на юристите на общината и на външни адвокати от Пловдив и София, за да задвижат съдебната процедура за търсене на отговорност от авторите на проекта.

Стойността на гражданския иск за претърпени морални щети ще е символична, защото в случай като този парите не са важни, на карта е заложена историята на родопското градче и на България, каза кмета Паунов.

Скандалът избухна, след като проект на българската изкуствоведка Марта Балева и Улф Брунбауер от Берлинския свободен университет, финансиран от базирана в Берлин фондация, отрича Баташкото клане и свиква конференция през май в София.