Няма кой да вози ученици до приемните училища в Разград
Няма кой да вози ученици до приемните училища в Разград / снимкa: Sofia Photo Agency

Няма кой да вози част от учениците от селата, които след закриването на училища се прехвърлиха в нашето учебно заведение. Това съобщи Димитър Димитров, заместник-директорът на ОУ "Васил Левски" в Разград. Жълтите училищни автобуси пътували в двете посоки само за децата от сутрешната смяна, а тези, които учат следобед, се прибирали вечер сами с междуградския транспорт.

По-рационална организация на транспортната схема, касаеща превоза на деца от закрити в приемни училища, поиска заместник-директорът. Пред Комисията по транспорт към местния парламент той обясни, че един от петте училищни автобуса, които община Разград притежава, събира сутрин деца от две села със закрити училища, вози ги до две градски учебни заведения, връща го по обяд, придружени от учител.

Няма, обаче, кой да превози втората смяна, на двусменен режим се учи само в ОУ "Васил Левски", което дели сграда с местна гимназия и няма достатъчно стаи, за да учат децата в една смяна. Вечер около 18:30 ч. седемте ученици от втора смяна сами отиват до автогарата, която е в отдалечения край на града и се прибират с междуградския транспорт до село Мортагоново, което се намира на 13 км от Разград.

Членовете на транспортната комисия поискаха отчет от местната управа как е организирана транспортната схема за учениците от закритите учебни заведения. Очаква се той да бъде представен на съвместно заседание с Комисията по образование на 23 септември.