Новите специалности в Алма Матер с най-висок бал
Новите специалности в Алма Матер с най-висок бал / netinfo

Специалността „Софтуерно инженерство” е с най-висок минимален бал след първото класиране в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. От учебния отдел на най-старото висше учебно заведение у нас съобщиха, че след първото класиране са приети 4589 кандидат-студенти в редовна форма на обучение.

Летвата е вдигната най-високо при мъжете, които са кандидатствали в новата специалност „Софтуерно инженерство”. Балът е 29,10 /при максимален 30/.

При девойките, най-висок минимален бал е регистриран в специалността „Скандинавистика” – 28.64. Следват „Публична администрация” – 28.50 и „Японистика” – 28.23.

В специалност "право" приетите момчета са с бал над 25.55, а момичета - с над 26.76. За "журналистика" минималният бал за момчетата е 24.51, а за момичетата- 25.26.

Като цяло, новите специалности са с по-висок приемен бал от традиционните, заяви Георги Гешев, който е началник на учебния отдел на университета. Той даде пример със специалност "Минало и съвремие на Югоизточна Европа", която е с по-висок бал от другите специалности в Историческия факултет. Подобна е ситуацията и с новите специалности в Химическия факултет и във Факултета по математика и информатика.

От вчера, класираните студенти могат да се запишат за първата си учебна година. От „Алма Матер” напомнят, че документите за общежития се подават при записването.