Новият спектакъл на балет Арабеск
Новият спектакъл на балет Арабеск / netinfo
Новият спектакъл на балет „Арабеск" "Обожание и насилие" – вариации по операта "Дон Жуан" от Моцарт, може да се види тази вечер в театър "София". Хореографията е на Боряна Сечанова, музиката – на Христо Петков. Режисьор на мултимедията е Марта Варлаамова.

Спектакълът е изграден като вариации върху теми от операта "Дон Жуан" на Моцарт - поредица от картини, във всяка от които търсенията на хореографа са насочени в пространството между насилието и обожанието в отношенията между половете, от една страна, и отношенията между индивида и обществото, от друга.

Музиката на композитора Христо Петков е реплика на Моцартовия "Дон Жуан", провокирана от гениалното произведение на австрийския композитор и от мита за Дон Жуан. Филмът на Марта Варлаамова представя различни интерпретации на действието на сцената и го мултиплицира в различни епохи и пространства.

Участват Станислав Димитров, Асен Наков, Чан Тхе Чунг, Светослав Велинов, Петър Петков, Леандър Янис, Теодора Стефанова, Даниела Иванова, Десислава Мъркова, Стефка Табакова, Марина Попова, Кристине Енков.

Дон Жуан озарява всяка жена и няма такава, която не би пожелала да бъде нещастна заради това, че е била щастлива с Дон Жуан. Не можем да си представим чувственото, събрано в един индивид. Дон Жуан е едно изображение, което непрестанно се появява и все пак никога не приема образ и консистенция, един образ, непрестанно изграждан, но никога незавършван, казва Боряна Сечанова. /БТА/