Нови четири музея отварят в столицата
Нови четири музея отварят в столицата / cнимкa: Sofia Photo Agency

В рамките на две-три години ще бъдат разкрити нови четири музея в София. Това обяви днес Вежди Рашидов, министър на културата. Финансирането за тях ще е по линия на еврофондовете и от бюджета на министерството, уточнява БТА.

Предвижда се създаване на Музей на историята на София като идеята е той да се помещава в сегашната Национална галерия.  Другият музей ще е за визуални изкуства, ще има и Национален музеен комплекс на модерното изкуство. Министерството предвижда да бъде създаден и Музей на тоталитарното изкуство.

Днес правителството одобри Концепция за водещи столични музеи. Нейната главна цел е етапно усъвършенстване на териториалната им организация и преструктуриране, за да се постигне устойчиво развитие на културното наследство на София, обясни министър Рашидов.

„Състоянието в момента показва силно раздробена, дублираща се структура на музейната мрежа, липса на връзки между движимо и недвижимо културно наследство, неподходящи амортизирани сгради, липса на музеи за най-новата история, неизползван потенциал за развитие на музейната мрежа и неадекватни форми на управление", съобщиха от пресцентъра на МС.