„Новартис фарма пуска на пазара близо 20 иновативни лекарства
„Новартис фарма пуска на пазара близо 20 иновативни лекарства / netinfo
„Новартис фарма" пуска на пазара близо 20 иновативни лекарства
24461
„Новартис фарма" пуска на пазара близо 20 иновативни лекарства
  • „Новартис фарма" пуска на пазара близо 20 иновативни лекарства

Сега ще ви запознаем с регионалния мениджър за България на една от най-големите фармацевтични компании в света „Новартис фарма" - Стюарт Мерифийлд. Компанията подкрепи церемонията по връчване на дипломите на випуск 2009 на Медицинския университет в София. Очаква се „Новартис фарма" да пусне в следващите няколко месеца на българския пазар около 20 иновативни лекарства.

През последните години „Новартис" осигури безвъзмездно лечение на пациенти с тежки заболявания в размер на 2,5 млн. евро. С част от тези средства се подпомогна лечението на 20 души, страдащи от рядкото заболяване муковисцидоза. През следващите месеци компанията ще пусне на българския пазар лекарства за лечението на сърдечносъдови и онкологични заболявания, както и медикаменти, които се използват при трансплантацията на органи.

Регионалният мениджър за България на „Новартис фарма"  Стюарт Мерифийлд разказва, че се очаква на българския пазар да влязат и някои съвременни и много ефективни лекарства за астматиците и хората със зрителни проблеми.

Какво е мнението на Мерифийлд за цените на лекарствата в България и начина, по който те се образуват: „Това е един много щекотлив проблем, който Вие сигурно знаете. България все пак е една от по-бедните страни в Европейския съюз, така че очевидно на българските потребители трябва да им се предлагат и едни от най-ниските цени в ЕС. Но както знаете, членството в Евросъюза предполага и някои отговорности. В случая конкретно българските цени трябва да са съобразени и с цените на други европейски страни, защото знаете, че всеки продукт в България може да бъде свободно внасян във всяка една друга държава на ЕС. Което означава, че ако ценообразуването в България задържи цените на много ниски нива, това означава, че новите лекарства или изобщо няма да бъдат пуснати на българския пазар, или просто ще бъдат изтеглени изцяло от пазара, което вече не удовлетворява никого".

Какви са инвестициите на „Новартис" в България?

В момента групата „Новартис" дава работа на повече от 100 души в България. В момента разкриваме възможността в България да може и клинични проучвания да се провеждат, така че очакваме през следващите години да вкараме 2-3 млн. евро за клинични проучвания в основни български медицински институти.