/ netinfo
13-ото издание на "Нощта на музеите" ще бъде на 20 май, съобщават от Министерството на културата.

Очаква се отново десетки музеи и галерии в страната да се включат в европейската инициатива с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви. В инициативата могат да участват национални музеи и галерии, регионални музеи и общински културни институти, а също така и частни галерии и изложбени пространства, които проявяват интерес към събитието.
 
Вероятно и през тази година ще се присъединят и много български читалища, които подготвиха различни арт изяви за миналогодишното издание на "Нощта на музеите".

По традиция, през последните години само в София над 50 музея и галерии се включват в "Нощта на музеите" и посрещат хиляди посетители с безплатен вход.

Европейската "Нощ на музеите" е организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години тя се разпространява успешно из цяла Европа.
 
Българските музеи и галерии се включват в инициативата още в първото й издание. И през тази година Министерството на културата на България и Френският институт в София ще са партньори на Министерството на културата и комуникациите на Франция в организирането и отбелязването на инициативата.