НИМ откупи мощи на Св. Йосиф
НИМ откупи мощи на Св. Йосиф / Снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

В Националния исторически музей (НИМ) постъпиха за откупка мощи на Св. Йосиф. Мощите са положени в овална сребърна касета със златни инкрустации. Запечатана е с малък печат от червен восък и копринени конци.

Касетата е съпроводена с грамота за автентичност, издадена на 15 септември 1770 г. и препотвърдена на 23 ноември 1772 г. от епископ Николай Ангел Мария Ландини, префект на Ватиканския сакрилариум. Касетата със светите мощи на юридическия баща на Исус Христос е била предназначена за вграждане в напрестолната колона на новостроящ се храм. Подпечатана е с червен восъчен печат и сух печат на Ватиканския сакрилариум.

Светите мощи и грамотата са предложени за откупуване от НИМ от антиквар, но НИМ няма нищо против, ако Католическата църква откупи мощите и ги използва по предназначение.

Пред журналисти днес бе представена мраморната пластика, постъпление в НИМ от вчера. Мраморната глава на римски император бе предадена на музея от „Аерогара София – Митница, Митническо разузнаване”. Главата е открита в колет, изпратен от Хасково за Западна Европа. Тя е част от статуя или бюст на римски император, победител на Клеопатра и Марк Антоний, по всяка вероятност Октавиан Август. Тя е високохудожествена работа на отличен скулптор от столично ателие, изработена в І в. сл. Хр.

“Постъпления в български музей от такъв ранг и качество стават веднъж на четвърт век”, обяснява директорът на НИМ д-р Божидар Димитров.