Николай Урумов с награда за главна мъжка роля на фестивала на камерните театрални форми
Николай Урумов с награда за главна мъжка роля на фестивала на камерните театрални форми / снимка: Sofia Photo Agency
Николай Урумов с награда за главна мъжка роля на фестивала на камерните театрални форми
72636
Николай Урумов с награда за главна мъжка роля на фестивала на камерните театрални форми
  • Николай Урумов с награда за главна мъжка роля на фестивала на камерните театрални форми

В навечерието на 24 май и ден преди връчването на театралните награди „Аскеер" един от най-номинираните за отличието актьори Николай Урумов спечели първа награда за главна мъжка роля на тазгодишния фестивал на малките театрални форми и камерните театри във Враца. Снощи актьорът е отличен за играта си в поставките „Дневникът на един луд" и „Прах в очите".

Николай Урумов гостува в предаването на Дарик „Реактивно".

Урумов разказа, че двата спектакъла имат и по още една награда: първа награда за режисура на Лилия Абаджиева за "Дневника на един луд" и втора награда за режисура за Владлен Александров за "Прах в очите".

"Трябва да си малко луд, за да се занимаваш с тази професия", признава актьорът и допълва: "Да си на ръба на всичко, когато всеки бахурджия може да те замери по главата с един бахур и да има по-голямо самочувствие от теб, по да му се чува гласът, ако щеш. Тогава ти се свиваш или просто се хвърляш да се биеш но не с бахурските средства". Слава богу, киното и театърът оцеляват и са издължат, няма хора от нашата професия, които да са на Терминал 2, казва Урумов.

Той е категоричен, че Денят на българската просвета и култура не трябва да се свързва с отминало време и манифестацията. Това е тържество, парад на културата и духовността и би трябвало да остане такъв като усещане, казва актьорът.

"Ако някой още има наивитет у себе си, нека да ходи да гласува, мислейки че избраниците в Европарламента ще му увеличат пенсията или местата за детска градина", коментира Николай Урумов.

Той припомни написаното от Добри Войников: "Този свят е сцена театрална, дето цивилизованите лъжат като същи актьори. Простите и невежите са за цивилизованите като добитъкът за хората. Европейците дохождат при нас, лъжат ни с разни лъскави, красиви думи и обещания, вземат ни момите, парите, децата. Да, Европа се е обогатила от прости като нас нации".