Николай Младенов откри годината във военния университет във Велико Търново
Николай Младенов откри годината във военния университет във Велико Търново / cнимкa: Дарик - Велико Търново

Великотърновският митрополит Григорий удари камбаните пред храма Сведи Седмочисленици в Националния военен университет "Васил Левски". С техния звън и националния химн днес бе открита новата учебна година във висшето учебно заведение.

Днес за първи път в 131-годишната история на военното ни образование курсантите и студентите първи курс, както и кадетите от Професионалния сержантски колеж положиха академична клетва. Министърът на отбраната Николай Младенов и началникът на НВУ бригаден генерал Цветан Харизанов връчиха на заклелите се морален кодекс за спазването на клетвата.

"В момента не е разумно да се възстановява военновъздушното училище в Долна Митрополия, независимо че това е заложено в действащия Закон за отбраната", каза във Велико Търново военният министър Николай Младенов. Той откри новата учебна година в Националния военен университет. Според министър Младенов бюджетът не позволява отделянето на училището в Долна Митрополия и не трябва да се подхожда прибързано към създаването на академична институция.

Промените в Закона за отбраната вече са готови и до 24 часа ще бъдат качени в сайта на Министерството, каза още Младенов. Целта е те да бъдат прочетени и коментирани от колкото се може повече хора. Военният министър очаква през ноември промените да влязат за обсъждане в Министерски съвет.

437 студенти са приети в Националния военен университет. Те ще се обучават по 11 граждански специалности. 91 курсанти ще се обучават по четири военни специалности.

В професионалния сержантски колеж ще учат 51 кадети, които ще получат четвърта степан на професионална квалификация по направление "Военно дело и отбрана".

Новини от Велико Търново