Тази седмица се навършиха 45 години от нелепата катастрофа, в която загиват двама от най-обичаните български футболисти. Казват, че на поклонението им се събират близо 500 000 души. Почти половин век след смъртта на Гунди и Котков легендата за тях е още жива.

"Времето не лекува, просто ти дава възможност да свикнеш с болката", разказа съпругата на Георги Аспарухов - Величка Маркова.

На 30 юни в жестока катастрофа загинаха Гунди и Котков

Тя си спомня как двамата се запознават на волейболната площадка:

"Започнах да тренирам волейбол на 15 години и там го срещнах. Хванахме се за ръка, когато станахме на 16. Бяхме страшно влюбени. Навършихме 20 години и се оженихме".

Съпругата на Гунди си спомня, че славата никога не е променила легендарните футболисти:

"Те бяха много по-големи звезди от сегашните, но не се държаха грандомански, не се големееха, не му харесваше да е известен. Казваше, че като излезе от вкъщи, все едно се качва на сцена. Хората го обичаха, защото беше много земен, много човечен, много почтен в отношенията си. Уважаваше публиката, запалянковците, а това се усеща".

Награждават посмъртно Гунди с държавен орден

Прякора си получил още като дете:

"Никой вкъщи не му казваше Гунди. Той е от Слатинския редут, там е роден, играел там футбол и момчетата му казвали така. Той самият не знаеше защо. И така му останало".

След смъртта на Гунди обаче властта се намесила силно в живота на младата вдовица. Какви били опасенията на партията, защо била карана Величка Маркова да свали траура и даже трябвало да редактира текстовете на некролозите - вижте във видеото.

Източник: Нова телевизия