Необходимо е повече внимание към професионалното ориентиране на хората
Необходимо е повече внимание към професионалното ориентиране на хората / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Професионалното ориентиране трябва да бъде водещ акцент в ОП „Развитие на човешките ресурси” за следващия период. Това заяви Иван Нейков, председател на Управителния съвет на Балканския институт по труда и социалната политика. Той участва в Шестата национална конференция „Корпоративна социална отговорност и професионалното ориентиране на възрастни”.

Според него трябва да се създадат условия всеки безработен при регистрацията си задължително да получава услугата професионално ориентиране.

Нейков цитира данни от изследвания в САЩ, според които близо 80% от хората смятат, че са направили грешен избор на професията си, а 50% не са удовлетворени от нея. Изборът на професия обикновено не е съзнателно взето сериозно обосновано решение, а компромис между различните желания и интереси, отбеляза експертът. По думите му неправилният избор на професия има негативни последици, което става причина за редица заболявания при хората.

Според Нейков десетки професии изчезват и се налага все по-висока мобилност на работната сила. Преди професионалните знания остаряваха за 20-30 години, а днес - за пет години, посочи експертът. Той коментира, че това води не само до смяна на работното място, а и на професията, отбелязва БТА. По думите му през следващите 30-40 години българските работодатели ще работят с все повече и все по-възрастни хора, което ще породи нови професионални изисквания към преквалифицирането на възрастни.

Иван Нейков посочи, че у нас има над 900 центъра по професионално обучение и въпреки това България е на последните места по конкурентоспособност в Европа. Според него все по-трудно могат да бъдат предвидени тенденциите на пазара на труда, затова трябва професионалното ориентиране на възрастните хора да бъде водещо.