Недопустимо забавяне на делото за „възродителния процес” констатира омбудсманът
Недопустимо забавяне на делото за „възродителния процес” констатира омбудсманът / netinfo

Омбудсманът на Република България Гиньо Ганев беше сезиран от две обществени организации - Национален център „Справедливост” и Дружество „Бахад”- Бурса, които протестират срещу проточващите се вече над 15 години дела срещу инициаторите на т.нар. „възродителен процес”.

Организациите поискаха справедлива реабилитация на репресираните, за обезщетения на пострадалите след процеса, както и за публичен акт, с който да бъде осъдена тогавашната политика на управляващите. Заради това омбудсманът разпореди цялостна проверка по повдигнатите в жалбите проблеми, включително по искането за своевременно признаване на трудово-осигурителен стаж за пенсиониране на българските граждани, принудително изселени в Турция.

В хода на проверката и в рамките на своите правомощия омбудсманът предприема действия пред съответните институции от съдебната система, изпълнителната власт и политическите партии за намирането на удовлетворително решение на поставените в жалбите проблеми и ще информира обективно и цялостно обществеността за резултатите от нея.