Не купувайте животни за коледен подарък
Не купувайте животни за коледен подарък / ThinkStock/Getty Images
Не купувайте животни за коледен подарък
91789
Не купувайте животни за коледен подарък
  • Не купувайте животни за коледен подарък

Преди Коледа обявите за продажба на животни в различни онлайн платформи се увеличават с 40%. Приблизителният брой активни обяви в сайтовете в момента е около 33 000. Предимно се предлагат кученца от малки породи като померан, йорки, чихуахуа, както и животни от т.нар. опасни породи - питбул, американски стафордшир териер и кане корсо. Покупката на животни онлайн обаче крие много рискове. Не са редки случаите, в които домашните любимци са с неясен произход и здравословно състояние.

Как да се грижим за домашните любимци в празничните дни

В последните години драстично се увеличава продажбата на животни в различни онлайн платформи, каза Марина Иванова от фондация „Четири лапи":

„Точно преди Коледа и Нова година има рязко увеличаване на обявите - приблизително с 40 процента. До средата на декември вече има около 33 000 обяви само в българските сайтове, като в някои от тях се предлага цяло котило, а не едно животно. Вече се предлагат и някои екзотични породи котки, както и влечуги, въобще все по-голямо става разнообразието. Но, не забравяйте, не всяко животно е подходящо за домашен любимец. Преди да го вземете вкъщи, дайте си сметка дали имате условията за неговото отглеждане".

Вижте седемте вида купувачи на коледни подаръци - ястреб, бухал, паун, лебед, пиле, фламинго и патица

Оказва се, че продажбата на животни в интернет не подлежи на никаква регулация, а сайтовете за обяви сами определят правилата за публикуване на различните предложния.

„Те нямат никакви вътрешни правила за търговията с животни. Случва се животните да бъдат изпращани по куриер в запечатан кашон. Не се предлага сигурност и на самите потребители. Има злонамерени търговци, които продават болни животни, незаконно внесени кученца, продават се и кучета за боеве, представители на застрашени видове", обясни Марина Иванова.

Разкриха тайната на идеалния коледен подарък

Заради липсата на регулация не е ясно нито откъде идват повечето животни, нито какво се случва с тях след една евентуална продажба.

За да се разреши проблемът с безконтролната продажба на животни онлайн, е необходимо сайтовете да въведат строги правила за проверка на продавачите и на всяка една обява още преди нейното публикуване, като задължително трябва да се изискват документи за произход на животните. В борбата за край на този тип търговия фондация „Четири лапи" организира петиция, в която до момента са се подписали почти 140 000 души.