Навършват се девет години от трагедията пред дискотека Индиго
Навършват се девет години от трагедията пред дискотека Индиго / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Да си дете в България днес продължава да е все така опасно, смятат родителите, събрали се да почетат паметта на жертвите от дискотека "Индиго". Това се посочва в съобщение до медиите от организацията "Национална мрежа за децата".

На 21 декември 2010 г. се навършват девет години от трагедията, припомнят от организацията. Родители, близки и приятели са се поклонили пред паметника Дървото на живота, издигнат в центъра на София в памет на Кристина, Елена, Димитър, Виктория, Любомира, Мадлен и Цветелина, информира Българската телеграфна агенция. Освен загиналите деца стотици други са били в опасност, след като тълпа от хиляди тийнейджъри се струпва пред дискотеката "Индиго" без всякакви мерки за сигурност, посочват родителите.

Според тях средата, в която живеят българските деца, остава все така рискова, насилието към и сред децата расте, на публични места като дискотеки, градски транспорт, спортни съоръжения липсват елементарни мерки за сигурност.

Основният проблем е, че ние възрастните пренебрегваме безопасната среда за децата ни в училище, на улицата, на детската площадка и не виждаме някои основни неща, които биха наранили дете, като счупената пейка или липсващия парапет, посочва Георги Богданов от Национална мрежа за децата. "Когато видим дете на улицата или в градския транспорт, в главата на всеки възрастен трябва светва лампа - добре ли е това дете, къде стои, какво може да му се случи, сигурно ли е, има ли с него възрастен? А вместо това ние твърде често или извъртаме поглед, или изобщо не забелязваме децата, или дори ги нагрубяваме", казват от организацията.

Навършват се девет години от трагедията пред дискотека "Индиго"
netinfo


Официалната статистика сочи, че инцидентите с деца и тийнейджъри рязко нарастват по време на ваканциите, когато те не са училище, а родителите им нямат възможност да следят какво правят през деня. За да се избегнат трагични инциденти като този пред "Индиго", от асоциация "Родители" са разработили 10 съвета как да бъде осигурена безопасна ваканция за децата, които могат да бъдат прочетени на сайта на организацията nmd.bg. Преди всичко с децата трябва да се говори, да се отдели специално време, за да договорим с децата си правила, които ще спазват по време на ваканцията като дневен режим, вечерен час, занимания, разрешени места и дейности, забранени места и дейности, правилата за безопасно движение, правилата за комуникация, съветват от родителската организация.
Навършват се девет години от трагедията пред дискотека "Индиго"
netinfo