Наш ученик показа решението на Аполониевата задача
Наш ученик показа решението на Аполониевата задача / снимка: DarikNews.bg, Пловдив
Наш ученик показа решението на Аполониевата задача
37071
Наш ученик показа решението на Аполониевата задача
  • Наш ученик показа решението на Аполониевата задача

Ученикът, който реши Аполониевата задача, демонстрира решението й пред кмета на Пловдив Славчо Атанасов. 18-годишният Радко Котев е петият човек в света, намерил решение на задачата и първият, който я решава по триизмерен начин.

"Това е задача, която има три дадени окръжности, произволно в някаква равнина и търсим четвърта, която се допира до всичките три, не ги пресича, но има точно по една обща точка с тях. В пространството задача е свързана с построяване на сфера, която се допира до четири дадени сфери. Тоест имаме четири сфери, които са дадени и търсим пета, която се допира до тях", обясни ученикът.

Той сподели, че решението му е отнело две години. "Сутринта станах, помислих малко и се зачудих защо не съм пробвал до сега по този начин. Попитах родителите си дали това нещо е вярно, защото все пак в 9.00 ч. сутринта мисленето е доста трудно и в крайна сметка оформих в един цялостен проект решението. Изведох го и в пространството, където задачата е свързана с построяването на сфери. Изведох и вариант, който досега не съм представял".

18-годишният Котев сподели, че е кандидатствал в Шотландия и е приет да учи в Глазгоу приложна математика и компютърни науки. Мечтата му е да се върне в България и да работи в тези две области.

Младежът, който е роден в Пловдив, получи почетен знак на града и поздравителен адрес от градоначалника.

„Аполониевата задача", поставена през 260 г. пр. н. е. от Аполоний Пергски. Оригиналното й решение е загубено завинаги при пожара в Александрийската библиотека.