Народният театър без номинации за Икар
Народният театър без номинации за Икар / netinfo

Народният театър „Иван Вазов” не получи нито една номинация за годишните награди „Икар” на Съюза на артистите в България. Списъкът с номинираните беше представен на официална пресконференция. Икарите ще бъдат връчени на 27 март на церемония в Софийската опера.

С най-много номинации за наградите „Икар” е спектакълът на Явор Гърдев „Старицата от Калкута” – общо шест, сред тях за главна женска и мъжка роля, режисура, музика. С пет номинации е „Чайка” на Крикор Азарян, спектакъл на Театъра на Българската армия.

Владимир Пенев, Захари Бахаров и Малин Кръстев ще се борят за наградата в категорията „главна мъжка роля”. При дамите състезанието ще е между Бойка Велкова, Снежина Петрова и Светлана Янчева. Крикор Азарян за „Чайка”, Галин Стоев за „Малка пиеса за детска стая” и Явор Гърдев за „Старицата от Калкута” са номинирани за режисура.

Най-добрият спектакъл ще бъде избран измежду „Чайка”, „Малка пиеса за детска стая” и „Макбет”.

След като миналата годината церемонията по раздаването на наградите „Икар” беше в цирк, този път тя ще е в Софийската опера.

Всички номинирани за наградите на Съюза на артистите спектакли ще бъдат играни по време на Софийския театрален салон, който започва на 16 март.

Повече за наградите "Икар" можете да чуете в звуковия файл от председателя на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.