Народната песен е училище по българщина
Народната песен е училище по българщина / снимка: БТА

„Народната песен е училище по българщина”, каза именитата изпълнителка на добруджански песни Верка Сидерова на церемонията, на която получи Голямата награда „Борис Машалов” за цялостен принос към българското фолклорно изкуство. Отличието й връчи Константин Лазаров от инициаторите на Първите годишни фолклорни награди на името на прочутия певец. Наградите ще бъдат връчени на 26 и 27 септември в Смолян.

„Много ми е тежко, че трябва да говоря в минало време за Борис Машалов - ние бяхме колеги и приятели, запознахме се в Радиото през 1952 г. Там беше и последната ни среща - след тримесечно турне научих, че е починал”, каза със сълзи в гласа Верка Сидерова. „Но песните му остават и вечно ще се пеят, както казва Вазов за своите стихове”, допълни тя.

Певицата каза, че годишните фолклорни награди на името на Борис Машалов са истински празник в негова чест и той сега е тук с нас. Към тези думи се присъедини неговата племенница Боряна Георгиева, която връчи на Верка Сидерова плакет за 100-годишнината на Борис Машалов. Певицата нарече колегата си истински апостол - няма паланка, в която да не е бил.

„Песните му са и много съдържателни, особено „Провикнал се Никола” - за това, че сърце не се купува, и „Заблеяло ми агънце” - за съдбата на сирачето”, каза Верка Сидерова.

С нейна песен започна и завърши тържеството за награждаването - „Лале ли си, зюмбюл ли си” и „Сън ми краде”, в изпълнение на студентката от СУ Даниела Петкова, възпитаничка на Светла Караджова, дъщеря на друга знаменита певица – Надка Караджова.

„Трябва всеки ден да отдаваме почит на големите народни певци като Борис Машалов, Верка Сидерова, Надка Караджова, Вълкана Стоянова и другите, защото те качиха българската народна песен на световната сцена, издигнаха я до изкуство, което конкурира операта”, отбеляза Светла Караджова пред БТА.

Верка Сидерова изрази радостта си, че песните й се пеят от много млади изпълнители. „Обичта на хората е моята радост, моят живот. Това храни душата ми”, каза още певицата.