Надежда Захариева получи голямата награда „Христо Г. Данов”
Надежда Захариева получи голямата награда „Христо Г. Данов” / снимки: Dariknews.bg, Пловдив
Надежда Захариева получи голямата награда „Христо Г. Данов”
80458
Надежда Захариева получи голямата награда „Христо Г. Данов”
  • Надежда Захариева получи голямата награда „Христо Г. Данов”

Надежда Захариева получи тази вечер наградата „Христо Г. Данов” за цялостен принос към българската книжовност и литература. Тя получи престижното отличие от зам.-министъра на културата доц. д-р Бони Петрунова в Пловдив.

В благодарственото си слово поетесата отбеляза, че може да е оспорима като автор, но като зам.-министър на културата се е опитала за първи път да осигури целева субсидия за попълване на библиотечните фондове и дигитална техника за регионалните библиотеки.  

Сред носителите на голямата награда „Христо Г. Данов” през годините са Блага Димитрова, Ивайло Петров, Вера Мутафчиева, Стефан Цанев, Божана Апостолова. Призът е учреден през 1999 г. от Министерство на културата,  Национален център за книгата и община Пловдив.

Победителите в отделните категории на националните литературни награди бяха отличени  на церемония в къщата-музей на възрожденския учител и книгоиздател. Тя се провежда по време на литературния фестивал „Пловдив чете”.

Надежда Захариева получи голямата награда Христо Г Данов
netinfo

Йордан Велчев е победителят в категория „Хуманитаристика” за трилогията „Балканският човек”. Неговата награда, след като вече стана и носител на наградата „Пловдив” връчи пловдивският зам.-кмет по културата Стефан Стоянов. 

В раздел „Българска художествена литература” бе отличен авторът на „Отклонения наесен” Чавдар Ценов. За преводна литература статуетката отива при Петко Хинков за превода от китайски на „Сън в алени покои”. За електронно издаване и нови технологии приза получиха Зелма Алмалех и Стефан Джамбазов. Люба Халева също е сред носителите в  раздела „Изкуство на нигата”.

Великотърновската библиотека „П.Р. Славейков” и бутиковата пловдивска книжарница „София-Т” получиха наградите за библиотечно дело и книгоразпространение. В категорията „Издание за деца” спечели  издателство „Точица”.