Над 800 българи чакат за трансплантации
Над 800 българи чакат за трансплантации / снимка: Sofia Photo Agency

757 души в България чакат за трансплантация на бъбрек, 36 за присаждане на черен дроб и 28 за ново сърце, съобщиха от Агенцията по трансплантации. Трупните донори от началото на годината досега са трима, през 2009 техният брой е бил 11.

България може да разчита на помощ от Евротрансплант в осигуряването на органи при спешни случаи, съобщи директорът на българската аАгенция по трансплантации д-р Теодора Джалева.

В Евротрансплант членуват седем европейски държави. България все още не е член на организацията, но в началото на тази година за първи път беше присъден черен дроб от български на германски гражданин. От организацията са обещали при спешен случай в България да се осигури черен дроб от Евротрансплант.

Организацията ще съдейства на страната ни за извършването на трансплантации, които на този етап не се правят в България. Това са трансплантациите на тънки черва, бял дроб, панкреас и полиоргани.

Директорът на болница „Света Екатерина" професор Генчо Начев обясни, че ако България иска да разшири дейността си за трансплантациите, държавата ще трябва да започне да заплаща изкуствените сърца на пациентите, които чакат донор. Изкуственото сърце струва между 50 000 и 150 000 лева.

„Тези пари трябва да се намерят отнякъде, ако искаме да не обричаме хора на смърт с нашето решение, че не може да приложим такова средство, защото нямаме пари", добаво проф. Начев.

Към момента тези пациенти сами заплащат консуматива, ако имат възможност за това.