Над 800 бъдещи медици на изпит по химия в Пловдив
Над 800 бъдещи медици на изпит по химия в Пловдив / netinfo

“Физични и химични свойства на хидроксиди” и “Карбонилни производни на въглеводородите” – това са темите, изтеглени в 7:30 часа в Пловдивския медицински университет за кандидатстудентския изпит по химия. Кандидат-студентката Вера Беширова от Смолян избра в присъствието на изпитната комисия, родители и медии билет №14, който освен двата въпроса съдържа и две задачи.

Бъдещите медици трябва да напишат реакционната схема за получаването на метамфетамина и неговите изомери и реакциите на аспаргил-глицил-фенилаланин и глутамил-цистеил-аспаргин. Председател на изпитната комисия е деканът на Фармацевтичен факултет - доц. д-р Людмил Луканов.

869 кандидат-студенти трябваше да се явят в 11-те аули на медицинския университет, в които се провежда изпита, част от тях обаче отсъстваха от залите. На изпита по химия можеха да се явят и кандидатите, получили двойка по биология, уточниха от университета. Изпитът важи за магистърските специалности “Медицина”, “Дентална медицина” и “Фармация”. Кандидат-студентите ще пишат пет часа. Тази година медицинският университет в Пловдив ще приеме 145 бъдещи бакалаври-професионалисти, 235 бакалаври и 170 магистри.