Над 3000 наркозависими се лекуват годишно у нас
Над 3000 наркозависими се лекуват годишно у нас / снимкa: БГНЕС

Над 3000 наркозависими се лекуват годишно в България, а около 30000 души са проблемно употребяващите наркотици в страната. Това съобщиха от Националния център по наркомании във връзка с Международния ден за борба с наркотиците, който се отбелязва на 26 юни. Около 52 % от наркозависимите употребяват две или повече вещества, съобщи Момчил Василев, директор на Дирекция „Национален фокусен център за наркотици и наркомании” към Националния център по наркомании.

Той допълни, че сред търсещите лечение средната възраст се е покачила от 23 на 25 години. Спад се отчита сред хората, които търсят лечение за първи път. От 31% до 68 % се е увеличил делът на хората, които употребяват наркотици повече от 5 години.

Според изнесените данни в България е засечен нов синтетичен наркотик под името хлорфенил-пиперазин. От началото на 2007 година до март на 2008 година са заловени 25 случая, съобщиха от НЦН. „Уличните” наименования на този наркотик са различни в различните страни, но в България той все още не е регистриран. По тази причина Експертният съвет към Националния съвет по наркотични вещества е решил да предложи веществото хлорфенил-пиперазин да бъде поставено под контрол в националното законодателство. Има един случай и на заловен метокси-димитил-триптамин, съобщи Момчил Василев. По думите му това вещество води до поява на халюцинации, промяна във възприятията и психотични състояния. Освен от растения то може да бъде извлечено и от определени видове жаби.

Сред новите наркотици е и бензил-пиперазин, който все още не е засичан в България, но в някои интернет сайтове се предлага като билкова субстанция, предупредиха от НЦН. В комбинация с този наркотик се среща трифлуорометилфенила, но все още няма регистрирани в случаи в страната. Момчил Василев допълни, че имат неофициална информация за нов синтетичен наркотик, който „изтрива” паметта за 5 до 6 часа след употреба.

По повод Международния ден за борба с наркотиците новооткритият Център за информация, консултация и насочване обявява ден на отворените врати. В него всички засегнати от проблема с наркотиците могат да потърсят помощ, съобщи Маринела Радева, директор на Дирекция „Методическо ръководство и координация на дейностите по намаляване търсенето на наркотици” към Националния център по наркомании.