Над 30 вида орхидеи цъфтят в Източни Родопи
Над 30 вида орхидеи цъфтят в Източни Родопи / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Стотици диви орхидеи цъфтят в момента в Източните Родопи. Най-многобройни са те в района на Ивайловград, който е рай за любителите на тези красиви цветя, съобщиха от комуникационния екип на българо-холандския проект „Новото тракийско злато”.

Близо 30 вида орхидеи се срещат в Източните Родопи, сред които пеперудоцветният салеп (Orchis papilionaceaе), включен в Червената книга на България, орхидеята пирамидален анакамптис (Anacamptis pyramidalis), двурогата и паяковидна пчелици (Ophris cornuta, Ophrys mammosa).

Само е района на Ивайловград се среща и изключително рядката орхидея дремников главопрашник (Cephalanthera epipactoides).

Разнообразните им цветове са възникнали успоредно с развитието на опрашващите ги насекоми, като в някои случаи свързаната еволюция е довела до опрашването на един вид орхидея от един единствен вид насекомо. Симбиозата с микроскопични гъби, които проникват в корените (микориза), осигурява или подпомага изхранването им. Ако насекомото, което ги опрашва или микроскопичните гъби изчезнат, загива и орхидеята.

Поради чувствителността си към промените в околната среда, красотата и биологичните си особености, орхидеите са приоритетен обект на природозащита. За опазването на дивите орхидеи в Източните Родопи в района на Ивайловград са обявени защитените територии „Ликана” и „Дупката”.