Над 23 000 души са разгледали изложбата Метаморфози на Роден
Над 23 000 души са разгледали изложбата Метаморфози на Роден / БГНЕС

Над 23 хиляди посетители са разгледали изложбата „Метаморфози" с 80 скулптури и 20 акварелни рисунки на Огюст Роден в Националната художествена галерия в София, съобщиха от министерство на културата. Изложбата с непоказвани у нас творби на родоначалника на съвременната скулптура Огюст Роден (1840 - 1917) бе открита в Националния музей на българското изобразително изкуство на 29 май т. г., като тя ще може да се види до 15 септември 2014 г.

В мащабната експозиция, посветена на емблематичния френски творец, са и знакови творби на Огюст Роден като „Мислителят", „Крачещият мъж", „Ева", „Падащият мъж", фрагменти от „Портите към Ада", както и самостоятелни фигури, вдъхновени от тях. Всички творби са от колекцията на Музея Роден" в Париж, те са от личната сбирка на скулптора, завещана на френската държава.

Част от експонатите в изложбата са изработени от гипс и според куратора от френска страна Софи Биас-Фабиани са и най-близките произведения до Роден, защото неговата ръка ги е изваяла и завършила в детайли. Някои от творбите са и междинни произведения, които на по-късен етап са били излети и от бронз.