Над 18 000 са слепите хора в България
Над 18 000 са слепите хора в България / снимка: DarikNews
Над 18 000 са слепите хора в България
19594
Над 18 000 са слепите хора в България
  • Над 18 000 са слепите хора в България

Над 18 хиляди са незрящите българи, сочат данни на Съюза на слепите в България, обявени при кръщението на нови 13 кучета-водачи. Четириногите от училището за кучета към фондация "Очи на четири лапи" приеха традиционното кръщение с фамилия "М-тел". Мобилният оператор е главeн спонсор на фондацията.

Кръстник на 13-те кучета-водачи е изпълнителният директор на мобилния оператор Йосиф Винацер. Той окичи четириногите с медальони с новото им име.

"От дарения през изминалата година, на наша специална телефонна линия, са събрани 60 хиляди лева за този и за други благотворителни проекти. След завършване на тренировъчния курс, обучените водачи на незрящи хора ще бъдат предадени на новите си стопани срещу символичната цена от 1 лев. 25 хиляди евро е цената на закупено от чужбина куче-водач", каза председателят на фондацията Албена Алексева. По думите й, тези кучета не са универсално помощно средство за всеки незрящ. "Потенциалната ни група е 2000 човека за цялата страна. Плановете ни за 2009 година е да предадем 14, но искаме да стигнем капацитет 20-25 кучета годишно", допълни Алексева.

Фондация "Очи на четири лапи" е създадена през 2000 година за рехабилитация и реинтеграция на хора със сетивни увреждания чрез помощта на служебни кучета.

Водещ на церемонията в Борисовата градина беше гласът на Дарик радио за 2008 година Драго Симеонов. На традиционното кръщение присъстваха и малчугани от училище за деца с нарушено зрение "Луи Брайл", гости и столичани.