Над 150 събития във втората Нощ на театрите
Над 150 събития във втората Нощ на театрите / netinfo

Инициативата се случва едновременно в 11 български града и 11 европейски държави

Програмно съдържание с над 150 представления и пърформанси, музикални изпълнения и изложби, "отворени врати", театрални срещи и прожекции в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Русе, Хасково, Шумен, Благоевград, Сливен, Смолян и Ямбол ще предложи второто издание на инициативата НОЩ НА ТЕАТРИТЕ на 15-ти ноември. Символичното „отваряне" на НОЩТА ще се случи точно в 11:00ч. с „отворени врати" в Народен театър „Иван Вазов" и в Софийска опера и балет. Среща-разговор с актьорите от „АРТ ще има в Сатиричен театър „Алеко Константинов", а разходки зад кулисите - в Драматичен театър „Никола Вапцаров" Благоевград и Родопски театър Смолян. Истински театрален маратон с множество събития и театрални срещи ще има и в Драматичен театър „Стоян Бъчваров" Варна. А жителите и гостите на Пловдив могат да присъстват на открита репетиция в пловдивския театър. В Смолян НОЩта ще започне с факелно шествие. Много от съдържанията са с вход свободен, в повечето театри цените на билетите са преференциални.

Над 1500 творци от различни театрални стилове стават част от инициативата. Те ще представят своите продукции в над 80 локации (театрални зали, галерии, кина, клубове) в 11 града.

На 15-ти ноември театрите и залите в градовете-участници ще бъдат символични домакини на европейската платформа и ще се присъединят към 6-годишната традиция на редица европейски градове да показват театралното изкуство в големи мащаби и събрано в рамките на няколко часа. Форматът на инициативата няма аналог в България. Именно по-различното „случване" я прави достатъчно очаквана, изпълнена с мистичност и много интересни за театралните почитатели събития и форми.

Втората НОЩ НА ТЕАТРИТЕ ще е "подвластна" и в-дъх-новена от ЛЮБОВ-та: онази не-обяснимата, не-обятната, истинската, изгарящата, не-поколебимата, не-стихващата, без-спирната, пре-одоляващата, вихрената, миг-новената и вечната ... Л-Ю-Б-О-В, която ни о-с-м-и-с-л-я и ни свързва с Т-Е-А-Т-Ъ-Р-А.

НОЩ НА ТЕАТРИТЕ. НАЧАЛОТО.

Зад идеята НОЩ НА ТЕАТРИТЕ стои Елеонора Роси от Франция. Пилотното издание на проекта се случва през 2008г. в Хърватска. Инициатор е Детският театър в Дубрава (Children's Theatre Dubrava) и Театър Шибеник (Šibenik Theatre). Форматът още с първото си издание събира хиляди почитатели и няма как да не стане по-мащабен и международен през следващите години. В Хърватска се превръща в национално събитие, в което участват всички значими хърватски театри и театрални трупи. Поетапно към инициативата се включват Босна и Херцеговина, Черна гора, Словакия, Австрия, Словения, Германия, Испания, Белгия, Чехия и за първи път тази година и България.

Случването на инициативата е съобразен със спецификата и очакванията на публиката и има своите специфики: в испанската столица, например, театралните зали в града предлагат намалени билети за определени представления, а преоблечени в костюми артисти играят на открито, като част от уличната театрална програма; в Берлин - културните институции са отворени до късно и предлагат много кратки продукции на посетителите, така че да имат възможността да посетят и видят повече представления.

ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА ТЕАТЪРА. МИСИЯ.

Мисията на „Европейската Нощ на театъра" е да показва театралната креативност във всичките и форми, както в стандартните пространства за театър, така и на алтернативни локации, които се „преобразяват" в името на изкуството. „Европейска Нощ на театъра" е платформа, която обединява всички с отношение към театъра, стреми се да показва качествено театрално изкуство, да разширява театралната мрежа на всички заети в сферата чрез обмен на идеи и опит, да провокира и привлича публики от всички възрасти.

НОЩ НА ТЕАТРИТЕ. ПОСЛАНИЦИ.

Проектът „ПОСЛАНИЦИ" е главният комуникационен инструмент на второто издание на НОЩ НА ТЕАТРИТЕ в България. Чрез театралните лица, които се присъединиха към проекта, организаторите „отправят" своето послание и покана към всички, които обичат театъра и искат да го „споделят". Първи посланици на НОЩТА НА ТЕАТРИТЕ станаха Владимир Карамазов, Деян Донков, Юлиан Вергов, Силвия Петкова, Дарин Ангелов, Иван Юруков, Леонид Йовчев, Ованес Торосян, Максим Ешкенази, Радина Кърджилова, Силвана Пръвчева, Катерина Петкова и Иво Аръков.

Харизматичните актьори и световноизвестният застанаха зад театралната кауза и „споделиха" емоциите си и усещането си за театър с обектива на талантливия фотограф Симон Варсано. Черно-бялата фотосесия става част от изложбата „НОЩНИ ПЕРОНАЖИ", която ще покаже и серия от фоторазкази, специално сътворени и селектирани от Симон Варсано. Част от тях досега не са показвани пред широката театрална общественост. Сред тях ще бъдат фотоси от репетиционния процес на едни от най-обичаните представления в Народен театър „Иван Вазов), Малък градски театър „Зад канала", Младежки театър „Николай Бинев", "Сфумато" и др.

Пълната програма на второто издание на НОЩ НА ТЕАТРИТЕ е публикувана в сайта www.theatresnight.org и на официалната страница във Фейсбук - https://www.facebook.com/TheatresNight.

Базови организатори на НОЩТА НА ТЕАТРИТЕ са Фондация „Арт проджектс" (www.artprojects.info) и Фондация „Асоциация Информбюро" (www.informbureau.info).

НОЩ НА ТЕАТРИТЕ 2014 се осъществява с любезната подкрепа на Министерство на културата на Република България, Столична община и Съюза на артистите в България. Международен партньор на инициативата е Асоциация „Европейска нощ на театъра", с генералното медийно партньорство на BTV Media Group

Над 150 събития във втората Нощ на театрите
netinfo