Над 1000 потребители гледаха първата у нас онлайн литургия
Над 1000 потребители гледаха първата у нас онлайн литургия / netinfo

Първата онлайн литургия, излъчена от български храм, е била гледана на живо от повече от 1000 потребители, съобщиха от Пловдивската митрополия. Архиерейското богослужение в църквата “Света Богородица” в Стария Пловдив, възглавено от владиката Николай, продължи два часа и половина и бе предавано от четири камери чрез видеопортала www.plovdivlive.com. След края на литургията в митрополията са получили позвънявания дори от български емигранти във Вашингтон.

Идеята проповедите да се излъчват в Интернет е на 38-годишния пловдивски митрополит, а първата й реализация съвпадна с навършването на една година от херотонията му. Важно е Божието слово да стигне дори до тези, които живеят предимно в глобалната мрежа, казва дядо Николай. Така той отговори на критиците на революционния за Българската православна църква акт, които смятат, че камерите нарушават духовното уединение на молещите се в храма.

Идеята на митрополита е всяка неделя да има онлайн излъчваният на литургии от различни църкви в епархията, които имат достъп до Интернет. Той я лансира преди 2 месеца за пръв път в студиото на Дарик – Пловдив като водещ на предколедната радиопрограма. Тогава владиката посочи, че църквата трябва да използва високите технологии за духовната просвета на младите и обяви намерение в бъдеще да прави църковно радио и телевизия.

Други новини от Пловдив