Националната гвардейска част отбелязва 133-та годишнина от създаването си
Националната гвардейска част отбелязва 133-та годишнина от създаването си / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

По повод 133-та годишнина от създаването на Националната гвардейска част на 11 юли oт 21.30 ч. на площад „Княз Александър І" гвардейците ще представят церемонията - спектакъл „Искри", съобщиха от Министерство на отбраната. На 12 юли от 12.00 ч. ще се проведе и тържествена смяна на караула пред сградата на Администрацията на Президента на Република България.

Националната гвардейска част е приемник на създадената през 1879 г. лична гвардия на княз Александър І Батенберг. В продължение на 130 години българската гвардия заема достойно място във военната история на България. С Постановление № 124 на Министерския съвет от 14 май 2001 г. Националната гвардейска част е утвърдена като представително военно формирование на Българската армия.

Тя участва при провеждането на представителни и протоколни мероприятия с национално значение, в които участват президентът на Републиката, председателят на Народното събрание, министър-председателят, министърът на отбраната и началникът на отбраната. Мисията на Националната гвардейска част днес е да съхранява и представя най-добрите войнски традиции и ритуали.

Във връзка с провеждане на церемония спектакъл „Искри" на 11 юли се въвежда временна организация на движението от 13.00 до 24.00 ч.на 11 юли се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите обслужващи мероприятието, както следва: паркинга на пл. „Княз Александър І"; на ул. „Княз Александър І" между ул. „Московска" и бул. „Цар Освободител" от страната на Национална художествена галерия.

От 18.00 до 24.00 ч. на 11 юли се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки по бул. „Цар Освободител" между ул. „Г.С. Раковски" и бул. „Княз Ал. Дондуков"; по ул. „Дякон Игнатий" между ул. „Аксаков" и бул. „Цар Освободител"; по ул. „Аксаков" между ул. „Дякон Игнатий" и ул. „Георги Бенковски".

От 11.30 до 12.30 ч. на 12 юли се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки по ул. „Леге" между ул. „Съборна" и пл. „Атанас Буров". СДВР ще осигури постове за контрол и регулиране на движението за горепосочените време и места.