Румен Бахов
Румен Бахов / NOVA
За борбата с незаконния риболов в Черно море – тази неделя след централната емисия новини
Калканът е най-ценната стока, която се крие в дълбините на Черно море и намира добър пазар в чужбина. Този факт я превръща в апетитен улов за бракониерите, които могат да получат двойна цена за нея зад граница, въпреки забраните. Тази неделя в „Темата на NOVA“ авторът Румен Бахов и операторът Севдалин Шилигаров ще покажат на зрителите как Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури противодейства на незаконния риболов.

През забранения за улов период е особено важно женските да не попаднат в бракониерските мрежи. В противен случай няма да снесат скъпоценния хайвер, а от него зависи възпроизводството на популацията на калканите. Инспекторите на ИАРА могат не само да проверяват, но и да задържат плавателни съдове и техните екипажи, ако установят нарушение. Те често се срещнат с нарушителите ”очи в очи” и в продължение на часове на борда на патрулните кораби се издърпват километри заловени бракониерски мрежи.

На екипажите на мощните катери се разчита в ежедневната битка с нарушителите, често решени на всичко, за да се сдобият с незаконен улов, от който бързо могат да печелят пари. В морето със сигурност винаги ще има подобни хора, но те със сигурност ще имат среща с мъжете, натоварени с мисията да гарантират законен улов в крайбрежната ни акватория.

Гледайте „На лов за бракониери” в „Темата на NOVA“ на 25 април, веднага след централната емисия новини.