На Кръстовден поставиха кръст на нов храм в Русе
На Кръстовден поставиха кръст на нов храм в Русе / снимка: дарик - Русе

Двуметров кръст от ковано желязо беше поставен на новостроящата се в Русе църква „Всех Святих". На събитието присъстваха президентът Георги Първанов, кметът на Гюргево Лучиан Илиеску, русенски депутати. Днешният ден е избран не случайно, на 14-ти септември православната църква чества Въздвижение на св. Кръст Господен, или Кръстовден. Кръстът беше осветен от месемврийският епископ Яков, викарий на русенската митрополия.

Църквата е построена през 1886 и е разрушена преди 33 години. На нейно място е построен Пантеонът на възрожденците, по случай 100-годишнината от Освобождението на България от турско робство. Оттогава, според поверие, над града тегне прокоба, която ще изчезне след построяването на храма отново. Първата стъпка за възстановяването му е през октомври 1998 г. Тогава главата на Българската православна църква Патриарх Максим освети мястото на новия храм и направи символичната първа копка на отредения за градежа терен. В началото на 2007 г. бе създадено Сдружение "Всех Святих", чийто съпредседатели са Русенският Митрополит Неофит и кметът на Община Русе Божидар Йотов.

Според специалистите се очаква строителните работи да приключат до април 2009 година. При последната си визита в Русе зам.-министърът на културата Иван Токаджиев обеща съдействие за изографисването на църквата. За възстановяването на храма бяха организирани дарителски акции, в които се включиха родолюбиви християни от Русе, страната и чужбина.