На Бабинден водата, минала през бабините ръце, има пречистваща сила
На Бабинден водата, минала през бабините ръце, има пречистваща сила / БГНЕС

От 1951 г. 21 януари е обявен за Ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите.

За хората празникът е известен още като Бабинден - един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагали при раждане на младите булки.

Още преди изгрев слънце майките с деца до тригодишна възраст отиват на чешмата да налеят прясна вода. В котлето пускат стрък босилек или здравец. Вземат калъп сапун и една нова кърпа и се отправят към дома на бабата да "полеят". Обредното поливане на бабата-акушерка се извършва под плодно дърво в градината, върху дръвника или отпред на стълбите. След това бабата избърсва мокрите си ръце в полите на невестите - да са плодовити и лесно да раждат.

Бабата закичва невестата и с китка здравец, вързана с "мартеничка" - червен и бял конец.

След поливането жените даряват бабата с ризи, чорапи, платно. Бабата пък връзва на децата, които е "отродила", червено и бяло конче със сребърна монета и също им дава чорапки и ризки. После измива лицето на детето, тъй като се вярва, че на Бабинден водата, минала през бабините ръце, притежава пречистваща сила.

На Бабинден водата минала през бабините ръце има пречистваща сила
netinfo

На Бабинден водата минала през бабините ръце има пречистваща сила
netinfo

"Бабата" има и друга важна обредна роля за майката и детето. Още след като завърши раждането тя напълва стомна с вода, потапя в нея китка босилек и я отнася в черквата. Свещеникът освещава водата и благославя бабата. После тя връща "молитвената вода" при родилката, която си мие лицето и сипва по малко в коритото на детето при всяко къпане чак до 40-ия му ден - периодът за пречистване след раждането.

На обяд булките и невестите се събират на празнично угощение в дома на бабата-акушерка. Всяка жена носи прясна погача, баница, варена или печена кокошка и бъклица с ракия или вино.

Дъщерите и снахите подреждат дълга и богата трапеза, около която сядат всички присъстващи. Пиршеството е придружено с песни, танци и пиперливи закачки. Често бабата поставя около врата си наниз от червени чушки и с керемида кади под полите на жените, за да раждат повече деца. Едва след обеда на трапезата у бабата започват да идват и мъжете.

Източник: БГНЕС