/ ThinkStock/Getty Images
Плодовитостта на мъжете в различни части на света е "много различна" от тази на жените, сочи проучване на френския Национален институт по демографски изследвания. Авторите му посочват, че разликата в мъжкия фертилитет е много по-изразена, отколкото при жените, като средният брой на децата варира от по-малко от 1 до повече от 13 деца в различни страни, в сравнение с разлики в рамките на 1 до 8 на жена.
 
В изследваните 146 страни възрастта за бащинство е средно 33,6 години, в сравнение с 28 години за майчинство. В около двадесет държави, всички африкански, средната възраст при бащинството надвишава 40 години.
 
В европейските страни мъжката плодовитост е средно между едно и две деца и обикновено е близка до тази на жените. Страните в Южна и Източна Европа имат особено ниски нива на плодовитост при мъжете със средно 1,2 деца на човек, докато в Западна и Северна Европа тя е между 1,7 и 2,1 деца. Такава е в Северна Америка, Австралия и Нова Зеландия.
 
Несъответствията са по-значими в Азия, при много ниски нива на плодовитост в Япония или Южна Корея (около 1,2 деца) и дори по-ниски в някои страни от Персийския залив (по-малко от едно в Катар), заради много по-голямото присъствие на мъжете над броя на жените, свързани с имиграцията. Тя е значително по-висока в други азиатски страни, достигайки пет деца на човек в Пакистан и седем деца в Афганистан.
 
В Латинска Америка мъжката плодовитост е общо по-ниска от тази в Азия, но съществуват и значителни разлики, вариращи от по-малко от две деца (Куба, Чили, Коста Рика) до повече от пет деца (Хаити).
 
Субсахарска Африка (страните южно от Сахара) има най-високи нива на плодовитост при мъжете. От 41 държави, които са на юг от Сахара и за които има налични данни, половината имат мъжко плодородие с повече от 8,5 деца, а в една четвърт от страните има повече от 10 деца на мъж.

Guliver/Getty Images


Най-високи нива на плодовитост се наблюдават в Нигер (средно 13,6 деца), Южен Судан (13,5 деца), Чад (12,1 деца) и по-общо в държавите от Сахел. Само четири държави (Република Южна Африка, Ботсуана, Лесото и Намибия) този показател е по-малко от 6 деца на човек.
 
"Разликата е особено голяма в Африка на юг от Сахара, особено в страни, където има големи възрастови разлики между съпрузите и полигамията е честа", се казва в проучването.
БГНЕС