Мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам
Мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам / netinfo

Започна свещеният за мюсюлманите празник Рамазан Байрам, който ще продължи до 25 октомври.

Според традициите по-младите посещават своите родители и най-близки роднини, целуват им ръка и искат прошка. Празникът е тържество на духа и тялото след едномесечните рамазански пости "оруч" и символизира семейното единство, привързаността, уважението и почитта към възрастните.

С този празник завършва месец Рамазан, през който мюсюлманите стават преди изгрев, закусват и до залез слънце не се хранят и не поемат течности, включително и вода.

Въздържанието се налага от религията, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора.

Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието. Поверието разказва, че през свещения месец Рамазан Мохамед е получил от Аллах свещените писания на Корана чрез главния ангел Джебраил.

По време на самия празник денят започва с тържествени молитви, ядат се сладкиши и се раздават на близки, роднини и съседи.

Традицията повелява раздаването на милостиня без разлика на вероизповеданието на по-бедните, болните, сираците и децата, родени преди изгрев слънце. Тъй като в трите дни на Байрама правоверните се черпят с баклава и бонбони, празникът е известен още като Шекер Байрам.