Мюсюлмани честваха рождението на пророка Мохамед
Мюсюлмани честваха рождението на пророка Мохамед / снимка: Деляна Бобева
1436 години от рождението на пророка Мохамед отбелязаха мюсюлмани от Старозагорска и Хасковска област на специална церемония, състояла се в Казанлък.

Близо 700 участници в тържественото събрание изслушаха различни лекции и доклади за живота на пророка, чудесата му и неговата дейност. Специално за случая в града на розите дойдоха като докладчици директорът на Ислямския институт в Истанбул професор Акиф Айдън, преподавателят в Духовното училище в турския град Коня професор Ахмед Яман, както и областният мюфтия на Истанбул Мустафа Чаръджъ.

Форумът бе уважен от районните мюфтии на Кърджали и Хасково, джамийски настоятелства от регионите. Сред гостите бяха представители на ДПС в област Стара Загора и заместник-областният управител Хюсеин Енгер. За участващите в честванията мюсюлмани бе осигурен безплатен транспорт и закуски.

Момичета от Коран-курсовете към Районното мюфтийство в Хасково поздравиха участниците в честванията с песни “иляхи” и стихове, посветени на пророка. Грандиозните чествания на рождението на най-почитания пророк от мюсюлманитеМохамед, са традиционни за Хасковско.

За първи път празникът се чества по този начин от мюсюлманите в Долината на розите. Организатор на проявата е Районното мюфтийство в Хасково. Счита се, че пророкът Мохамед е роден в Мека, през 571 година.