Мюфтии мислят как да привличат младите в духовните училища
Мюфтии мислят как да привличат младите в духовните училища / cнимкa: БГНЕС

Главното мюфтийство търси начини да привлече младите мюсюлмани в средните духовни училища, съобщи в Разград главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи. По думите му демографската криза в страната е засегнала и учебните заведения за имами. В Духовното училище в Русе, което е с капацитет 120 ученика, имало 58 деца.

Демографската криза в страната е засегнала и учебните заведения за имами – съобщи в Разград главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи. В Духовното училище в Русе, което е с капацитет 120 ученика, имало 58 деца.

Според Мустафа Алиш Хаджи младите не виждат перспективи в духовното образование и това е причина да не кандидатстват в този тип училища. Единственият вариант пред тях е да станат имами. За да се засили интереса, ще бъде опростена част от учебната програма – съобщи главният мюфтия. Вместо философия на религията вече ще се учи само религия. Ще се въведат и повече общообразователни предмети, за да могат младежите след завършване на средното си образование да кандидатстват във всяко висше учебно заведение. В духовните училища ще се организират и кандидат-студентски курсове – каза Мустафа Алиш Хаджи. Той припомни, че по междуправителствена спогодба финансирането на трите средни духовни училища в България, е от Министерството на религиозните въпроси на Република Турция.