Музикална премиера открива Празниците на изкуствата Аполония
Музикална премиера открива Празниците на изкуствата Аполония / снимка: БГНЕС

С музикална премиера се откриват Празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол. В концерта Precious moments ще участват живеещият в САЩ пианист и композитор на филмова музика Марио Григоров, нашумял с филма "Прешъс", Елица, Стунджи и Веселин Веселинов - Еко.

На откриването организаторите от фондация "Аполония" ще връчат наградата "Аполон Токсофорос" - за изключителен принос в развитието на българската култура и представянето й зад граница.

Всички концерти в джаз клуба на "Аполония" са посветени на известния пианист и композитор Румен Тосков - Рупето, който почина неотдавна от тежко заболяване. Рупето трябваше да участва в два концерта в Клуб ОББ. Съвсем младият Милен Кукошаров ще го замести в концерта с Христо Йоцов и Стоян Янкулов, а Живко Петров - във вечерта, посветена на музиката на Пиацола. В премиерата на музикалната програма Astor for four участват още Еко, Венцислав Благоев и Христо Йоцов.

Между музикалните премиери на фестивала е и концертът на Милчо Левиев One jazz Man.

Концерт майсторът на Виенската филхармония - цигуларката Албена Данаилова, ще свири с майка си - пианистката Виолета Попова. "Семеен" концерт ще изнесе и виолончелистът Александър Сомов, който от години работи в Лондон - с майка си Богдана Попова - пиано, и съпругата си Люси Джийл - цигулка.

Майсторски клас по пиано ще води Людмил Ангелов, а по камерна музика - проф. Димо Димов, председател на фондация "Аполония". По традиция фестивалът ще завърши с концерт на участниците в майсторския клас на цигуларя Минчо Минчев - на 5 септември.

Театралните премиери са две четения на маса - "Малага" от Лукас Берфус /"Сексуалните неврози на нашите родители"/ под режисурата на Десислава Шпатова, и първата пиеса на Алек Попов "Ковачи" с режисьор Деляна Манева и актьорите Мария Каварджикова, Христо Мутафчиев, Владимир Пенев, Стоян Алексиев, Валентин Ганев, Цветан Алексиев.

Съвсем нови са и повечето филмови заглавия в програмата - "осем вечери - девет филма" - четири игрални и пет документални. Премиера ще има "Стъпки в пясъка" на Ивайло Христов, допълва БТА. "Мисия Лондон" на Димитър Митовски по романа на Алек Попов е поканен заради големия зрителски успех. Новост е международната среща "Филм и психоанализа" с участието на кинематографисти и психолози от България, Великобритания и Германия.

Между многобройните премиери на книги е представянето на "Зелено и златно" от Силвия Чолева.

Изложби ще има на Дечко Узунов, Георги Бояджиев, Славка Денева, Ясен Гюзелев, Александър Вълчев, Светлин Балездров.

Очаква се данъчни служители да правят масови проверки в заведенията в Созопол по време на фестивалните дни. Пред Дарик от Националната агенция за приходите съобщиха, че проверките ще бъдат част от масираната акция на данъчните по Черноморието. Освен тях от агенцията за приходите следят и всички по-големи културни събития и концерти. Фестивалът Spirit of Burgas премина под засиленото присъствие на данъчни инспектори и при него не бяха установени нарушения.