МС даде 22 млн. лева за борба с редките болести
МС даде 22 млн. лева за борба с редките болести / cнимкa: Sofia Photo Agency

Кабинета гласува отпускането на над 22 млн. лв. за борба с редките болести. Предвидени са скринингови изследвания на всички бременни жени и новородени. Създаден ще бъде Национален консултативен съвет за редки болести, както и Национален регистър на пациенти с редки болести.

Той ще има за цел да събира, обобщава и предоставя епидемиологична информация за заболеваемостта от редки болести у нас, ще подпомага изработването на стандарти за лечение, както и ще предоставя и публикува данни. Програмата ще се изпълнява в университетските генетични лаборатории (София, Плевен, Пловдив, Варна, Стара Загора) и в зависимост от възможностите им ще бъде определен обхватът на изследванията, които ще се правят в тях.

Още 18 млн. евро ще бъдат предоставени за превенция и контрол на ХИВ/СПИН. За целта правителството одобри продължаването на Споразумение за предоставяне на безвъзмездна помощ по Програмата „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" между Министерството на здравеопазването и Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария. По него за следващите три години ще се финансират програми на обща стойност 17 941 412 евро. За целия 6-годишен период сумата е над 32 млн. евро.