Молете се за Реформаторския блок!
Молете се за Реформаторския блок! / България на гражданите

Интервю с Иван Стамболов, член на НС на „България на гражданите"

Г-н Стамболов, ще се разпадне ли Реформаторският блок?

Не думайте! Реформаторският блок тепърва се консолидира и набира сили. Всички трябва да се молим той да не се разпадне, да се молят дори и онези, които не го подкрепят, защото той е важен елемент от здравословния политически пейзаж.

Но след отпадането на Зелените, сега е под въпрос и участието и на Синьо единство.

Всеки отговаря за себе си. Всяко явление, всяка постъпка трябва да бъдат разглеждани през три големи групи от интереси: обществени интереси, корпоративни интереси и лични интереси. Така трябва да бъде разглеждано и поведението на политическите партии, включително и на тези, които участват в Реформаторския блок. Всяка партия в Блока в крайна сметка ще постъпи така, както сочи резултатът от калкулацията на обществените, партийните и личните интереси в нея. Аз се надявам в тази калкулация обществените интереси да добият по-голяма тежест, а личните да отстъпят, защото една поредна дребнава битка за политически позиции в сегашните условия вече не е просто зловредна, а направо опасна. И това се отнася не само до Синьо единство, а и до всички партии, които преговарят вътре в Блока. Вярвам, че ще се намери формула Синьо единство да остане в Блока, защото една допълнителна и конкурентна листа на евроизборите никому не е нужна. Що се отнася до Зелените, лично аз бях озадачен от тяхното присъствие в проекта още от самото начало. Те изповядват съвсем друга идеология.

А каква идеология изповядва Реформаторският блок?

Ето сега ме хванахте натясно. В момента Реформаторският блок, поне по мое скромно наблюдение, се мъчи да се държи като отечествен фронт. Опитва се да разтвори ветрилото върху максимално широка социална база, за да привлече съответно и най-голяма подкрепа. Казва: „Да се обединим и да изгоним мафията!". Спор няма, че това е задача №1. Обаче като изгоним мафията, после трябва и да управляваме. А се управлява с идеология, иначе се получават безпринципните управления от последните мандати у нас. За съжаление, напоследък у Блока сякаш се забелязва опит за завой към центъра. А от теорията и практиката отдавна е известно, че центристките проекти са малки, притиснати от двете страни от лявото и от дясното. Да си центрист е все едно да отидеш на мач и да викаш за съдията. И не слушайте онзи, който ви казва, че кливиджът ляво-дясно вече не е актуален. Тъй както в биологията мъжката и женската половина създават живот, така отношенията между лявото и дясното, тяхното противопоставяне и тяхното допълване, тяхното вечно противоборство са двигателят на парламентарната демокрация.

Това означава ли, че според вас Реформаторският блок трябва да изповядва дясна идеология?

Да. Но това е лично мое мнение и на дясното крило в „България на гражданите". Каква идеология ще запише в крайна сметка Блокът, ще решат ръководните му органи - те са достатъчно демократично конструирани и ще се оптимизират още. Политическият проект, в който лично аз бих участвал от сърце, има за ценности хуманизма, свободата и демокрацията, а основните цели, които преследва, са национално достойнство и защита на националните интереси, първенство на естествената нравственост в обществените отношения, свободен пазар и честна конкуренция, категорична принадлежност към Западната цивилизация. Пък нека да дойдат политолозите и да кажат това дясно ли е, ляво ли е, в центъра ли е, малко нагоре, малко надолу от центъра и т.н. Все ми е едно. Няма да се хващаме за думата.

Ще се превърне ли Реформаторският блок в партия?

Рано или късно трябва да се превърне, ако иска да продължи да съществува. Това обаче може да стане както след шест месеца, така и след шест години. Нека не бързаме, хубавите неща стават бавно. Много важно е за Блока как ще премине през първите избори, които му предстоят - изборите за европейски парламент, защото вероятността преди тях да има предсрочни парламентарни избори става все по-малка и то по чисто технологични причини. На тези избори лидерите на партиите в Блока трябва да покажат своята зрялост, своята далновидност и, ако щете, своето смирение. Ако успеят да преминат през това изпитание, то вече с основание можем да се надяваме, че ще успеят да превърнат Реформаторския блок в монолитен и силен политически субект, който да заеме опустошеното от интриги дясно пространство.