Могат ли хранителните масла в течния шоколад да "отключат" рака?

Могат ли хранителните масла в течния шоколад да отключат рака?
Могат ли хранителните масла в течния шоколад да отключат рака? / Thinkstock/Getty Images

Хранителните масла в известен течен шоколад могат да изложат консуматорите на риск от раково заболяване, твърди Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ). От италианския производител обаче уверяват, че лакомствата им са безопасни и отказват да нанесат промени.

Въпросът за потенциалните рискове идва точно в момент, в който европейските власти се опитват да наложат натиск върху индустрията с палмово масло и да я убедят да категоризира някои хранителни мазнини и масла като канцерогенни.

Италианската сладкарската фирма "Фереро" обаче настоява, че съставката в шоколада им не вреди на здравето.

Ново изобретение помага на шокохолиците

Пред Ройтерс от шокопроизводителя изтъкват и още една причина, заради която не желаят да заменят палмовото олио от състава на шоколадовото изкушение. Според мениджъра по продажбите Винченцо Тапела замяната на палмовото олио със слънчогледово ще промени вкуса на един от най-обичаните продукти в Италия и това ще повлияе на популярността му на пазара.

Европейският орган за безопасност на храните обяви палмово масло за потенциално канцерогенно вещество през май 2016 г. Дали потребителите трябва да спрат изцяло консумацията му, ще стане ясно по-късно тази година. Въпреки това се очаква, че органът ще го забрани.

Световната здравна организация към ООН и Агрикултурната организация също предупредиха потребителите за палмово масло и подкрепиха мерките на ЕОБХ за премахването му от съдържанието на храните.