Младежи протестираха за опазването на Рила
Младежи протестираха за опазването на Рила / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Младежки организации официално внесоха петицията „За да остане природа в България” в председателството на Европейската комисия до политическия секретар на делегацията.

Близо 200 младежи бяха на протест за опазването на Рила, организиран от група „Граждани за Рила” и природозащитни организации. Гражданското присъствие в градинката между Народното събрание и Софийския университет „Св. Климент Охридски” се очаква да прерасне в шествие до сградата на парламента.

Акцията е по повод посещението на Председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу у нас и има за цел да привлече вниманието на еврокомисията върху липсата на действия от страна на българското правителство срещу незаконното изграждане на ски съоръжения в района на Седемте рилски езера, част от европейската екологична мрежа Натура 2000. Въпреки установените нарушения на общо девет закона и две европейски директиви, министърът на околната среда и водите отказва да прекрати строителството и да разпореди възстановяване на засегнатите територии.

Протестът протича спокойно с плакати и скандирания.