Млада режисьорка се състезава с Москов и Морфов за Икар 2011
Млада режисьорка се състезава с Москов и Морфов за Икар 2011 / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Младата режисьорка Василена Радева се състезава с Теди Москов и Александър Морфов за наградата на Съюза на артистите в България /САБ/ "Икар 2011" за режисура с представлението "Нордост" в Младежкия театър "Николай Бинев".

Морфов е номиниран за "Полет над кукувиче гнездо" в Народния театър "Иван Вазов", а Москов - за "Сирано дьо Бержерак" в Народния театър и "Възгледите на един пън" във Варненския куклен театър.

Кандидатите за наградите съобщи на пресконференция актьорът Васил Димитров, председател на комисията по номинациите за драматичен театър. В комисията са също театроведите Асен Терзиев и Ина Божидарова и сценографката Антония Попова. Заради номинациите те са гледали около 100 представления.

По традиция наградите "Икар" ще бъдат връчени на 27 март в Международния ден на театъра, в Народния театър, отбелязва БТА. Тържеството ще е посветено на 90-годишнината на САБ, каза неговият заместник-председател Валентин Танев. Ретроспекции за именити артисти, поздравления от представители на други сценични изкуство и много хумор ще има в галаспектакъла за награждаването. Режисьор е Стоян Радев, художник - Мира Каланова.

От 19 до 26 март всички номинирани спектакли от страната ще гостуват в театър "София" - за трети път домакин на Софийския театрален салон, на който се показват представленията, кандидати за наградите "Икар" в различни категории. Номинираните софийски постановки ще се играят по време на салона на сцените на съответните театри.

Надпреварата за "Икар 2011" за главна мъжка роля е между Деян Донков за "Сирано дьо Бержерак", Мариус Куркински за моноспектакъла "Български разкази" и Пламен Манасиев за "Суматоха" в театър "София".

За главна женска роля се състезават Ангелина Славова за "Нордост", Ивана Папазова за "Есенна соната" и Ирини Жамбонас за "Канкун".

Конкуренцията при поддържащите мъжки роли е между Борислав Веженов за "Три сестри" в Русенския театър, Вадимир Карамазов за "Сирано дьо Бержерак" и Иван Бърнев за "Полет над кукувиче гнездо", а при поддържащите женски роли - между Гергана Кофарджиева за "Преди/след" в театър "София", Христина Караиванова в "Балкански синдром" в театъра "Зад канала" и Цветана Манева за "Електра" в театър "София".

За "Икар 2011" за дебют са номинирани Нина Боянова за режисурата на "Първа любов" с продуцент "Н2О филм", Павлин Димитров за ролята си в същия спектакъл и Петър Лъджев за ролята в "Ало, ало" в Общинския театър "Възраждане".

За майсторско техническо осъществяване на спектакъл претендентите са "Сирано дьо Бержерак", "Фауст" на Лили Абаджиева във Варненския театър и "Цар Шушумига" в Пазарджишкия театър.

Номинираните за сценография са Васил Абаджиев за "Фауст", Огняна Серафимова за "Г-н Колперт" в театър "София" и Чавдар Гюзелев за "Сирано дьо Бержерак", а за авторска музика или оригинално музикално оформление - Александър Деянов и Мария Илчева за "Ноктюрно - от прахта до сиянието" на сдружението за съвременно алтернативно изкуство "По действителен случай", Петя Диманова за "Приказка" на Театрална работилница "Сфумато" и сдружението "Устана" и "Амбиент анархист" за "Мъртвата Дагмар, или Малката кибритопродавачка" на "По действителен случай".

За куклено изкуство за "Икар 2011" се състезават Рин Ямамура за сценографията на "Цар Шушумига", Пламен Мирчев-Мирона за музиката на "Вампирова булка" в Столичния куклен театър и Десислава Минчева-Тодорова - за актьорското изпълнение в "Сливи за смет" на Центъра за изкуства "За Родопите" в сътрудничество с Театър 199 "Валентин Стойчев" и Родопския драматичен театър "Николай Хайтов".

За критически текст са номинирани Венета Дойчева за книгата "Думи и Еринии. Текстове за драматургия" и Ина Божидарова за книгата "Драматургичната адаптация (от драматизация към постмодерен текст за сцена)".

Кандидати за наградата "Златен глас" за дублаж са Александър Воронов и Ани Василева за сериала "Щури съседи" и Христина Ибришмова за сериала "Мечтатели".

Наградата за цирково изкуство е за Енчо Керязов за значими постижения в съвременната акробатика и силовата еквилибристика. Тази награда и последните три номинации са определени от гилдиите.

Най-доброто представление ще бъде избрано между всички номинирани спектакли след Софийския театрален салон от друга комисия - по наградите. В навечерието на церемонията по награждаването ще бъде обявен и лауреатът на "Икар 2011" за цялостен принос в театралното изкуство, съобщи Валентин Танев. По думите му възможно е да има и номинации за драматургичен текст, тъй като желанието на САБ е да подкрепя новата българска драматургия. Засега обаче комисията не се е спряла на пиеса.