Митрополит Серафим ще бъде посрещнат и въдворен в Неврокопска епархия
Митрополит Серафим ще бъде посрещнат и въдворен в Неврокопска епархия / снимка: Община Благоевград

Днес Негово Високопреосвещенство Серафим, избран на 19 януари за Неврокопски митрополит, ще бъде посрещнат и официално въдворен в своята епархия. В 8:30 ч. се очаква духовникът да бъде на площада в с. Бараково, пред храма „Успение Богородично", където след поклонение ще потегли за Благоевград. Там наследникът на покойния дядо Натанаил ще бъде придружен от свещеници и официални лица до катедралния храм „Въведение Богородично", в който ще бъде извършен молебен.

Към 11 ч. новоизбраният митрополит ще пристигне в храм „Св. Благовещение" в Разлог, където ще изслуша приветствия и ще произнесе кратко слово. По обяд се очаква Серафим да посети и Банско, а в 14:00 ч. ще бъде тържествено посрещнат в Гоце Делчев. Тук, на гроба на митрополит Натанаил, в двора на Неврокопската митрополия, ще бъде отслужен Трисагий, а след това и молебен за въдворяването на Серафим в катедралния храм „Св.Св. Кирил и Методий".

В 15:30 ч. духовникът ще бъде въведен в сградата на Неврокопска митрополия, като секретарят й Георги Кумбаров ще приветства митрополита и ще му връчи символично ключа от митрополията при първото му влизане в сградата.

В късния следобед, по време на богослужба в катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий", ще бъде огласено специално послание, с което Синодът ще призове миряните и духовенството на епархията отсега нататък да имат за свой законен епархийски архиерей Неврокопския митрополит Серафим.

Утре се очаква новият Негово Високопреосвещенство да отслужи и първата си Св. Литургия в качеството си на митрополит.