Мисионис вероятно е бил столицата на Северна България
Мисионис вероятно е бил столицата на Северна България / БГНЕС, архив
Мисионис вероятно е бил столицата на Северна България
75612
Мисионис вероятно е бил столицата на Северна България
  • Мисионис вероятно е бил столицата на Северна България

Древният град Мисионис край Търговище вероятно е бил столицата на Северна България. Това обяви археологът проф. Николай Овчаров. По думите му селището е било център на провинция Мизия по времето на Римската империя, а поминъкът на жителите е било от търговия главно с Русия. Овчаров обясни, че в цитаделата на града е намерена сграда от 80 кв.м, която според археолога вероятно е била кръчма. За това свидетелстват откритите там повече от 70 чаши за вино и други фрагменти, като всички те са внос от други империи. Част от предметите са с произход Тунис, категоричен е Николай Овчаров.

Овчаров посочи, че според него именно край крепостта на град Мисионис се е състояла битката на хан Крум с Никифор от 811 година.

„От Крумово кале (както местното население нарича Мисионис), излезе каменен блок, на който има надпис, който е доста нечетим. Той е в три реда, долните два реда са буквално заличени, но в първия ред съвсем отчетливо се чете „кан", т. е. имаме споменаване на българската титла. Надписът е очевидно с графика от VIII-IX век, от Крумово кале е, при това е блок от крепостната стена. Това ни води към мисълта, че Крумово кале си заслужава името", обясни проф. Овчаров.

Николай Овчаров разказа, че градът е имал солидни търговски връзки:

„Според специалистите намерените там съдове са внос от Тунис, от Северна Африка".

Археологът Ангел Конаклиев, който е водил разкопките разказа за намерените предмети, датирани от около IV-VII век и сградата, за която се смята, че е била кръчма:

„Към тази голяма, основна сграда съществува един двор. Излезе й шеговитото наименование „кръчма" заради чашките, които намерихме там. Повече от 70 чаши и фрагменти от чаши бяха открити там".