Мартин Георгиев
Мартин Георгиев / NOVA
За пътя от гетото до най-големия успех в живота – тази неделя след централната емисия новини
По време на пандемията всички осъзнахме какво е социална изолация. Без съмнение тя се отрази най-тежко на децата. Тази неделя във фокуса на „Темата на NOVA“ застават младежите, за които социалната изолация е доживотна присъда. Без право на замяна. Те живеят в гетото, на ръба на немотията, в семейства без доходи и образование. Затворени са не само в домовете си, а и в представите на обществото за тях. Репортерът Мартин Георгиев и операторът Пламен Илиев се отправят на мисия, която доказва, че социалната интеграция е възможна дори и в привидно най-безнадеждните места в нашата страна.

Разказът им прекосява почти цяла България – започва от морския град Царево, преминава през великотърновското село Русаля и достига столичния квартал „Факултета“. Там мисията да приобщаваш отдавна е доказала, че работи. Интеграцията е чрез спорт, работа, образование и дори цирк. Децата се включват с ентусиазъм и вяра и вече са достигнали успехи, за които мнозина могат само да мечтаят.

Създаденото от хората в Царево, Русаля и „Факултета“ е доказателство, че има как, когато има кой. Изградените от тях уникални системи на интеграция вече работят – при най-проблемните деца и родители, в най-трудните времена. Те са неоспоримият факт, че чрез образование, спорт и изкуство от нежелан бързо можеш да се превърнеш в първенец. Сега всичко е в техните ръце – след изхода си от махалата да превърнат и живота си в „Мисия възможна“.

Гледайте „Мисия възможна“ в „Темата на NOVA“ тази неделя, 23 август, веднага след централната емисия новини.